Risto Jaakkola

Vaarallisia suhteita

Haaste 2/2002 Pääkirjoitus

Fyysisen hyvinvointimme kannalta vaarallisimpia ovat läheiset ihmiset. Luonnollisesti, sillä kun tekee toiselle väkivaltaa, on oltava suunnilleen käsivarren etäisyydellä, ja mitä tiiviimmin pidetään yhteyttä, sitä useammin voi syntyä myös erimielisyyksiä, joita ratkotaan nyrkillä tai puukolla.

Janne Kivivuori tutki vuoden 1998 henkirikokset ja huomasi, että yleisin tekijän ja uhrin suhde on kaveruus, "joka usein merkitsi saman ryyppyseuran jäsenyyttä". Toisena tulivat parisuhteet, jollaisessa oli elänyt ja kuollut joka neljäs surmattu. Henkirikoksen yrityksissä parisuhteiden osuus oli selvästi pienempi, sillä monesti naiset eivät ilmoita poliisille miehensä vakavastakaan väkivaltaisuudesta.

Vaikka tietääkin lähisuhteiden vaarat, pakostakin yllättyy, kun tästä lehdestä lukee perheväkivallan yleisyydestä. Haastattelututkimusten mukaan esimerkiksi vuonna 1997 perheväkivaltatapauksia oli 70 000, ja niissä sai vammoja 15 000 henkilöä.

Nollatoleranssi kriminaalipoliittisena doktriinina tarkoittaa nopeaa puuttumista kaikkiin lainrikkomuksiin. Se on siistinyt katuja, vaikka joskus on epäilty, että muutos on näennäinen ja ainakin osa rikoksista on siirtynyt läpinäkymättömiin sisätiloihin. Tästä mainitsi Jukka Savolainen Haasteen numerossa 3-4/2001. Niin väitetään tapahtuneen myös Ruotsissa, kun seksipalvelujen ostaminen kriminalisoitiin.

Parisuhdeväkivaltaa on aina harjoitettu kotioloissa ja yleensä uhrit ovat olleet siitä hiljaa. Mutta näin ei saisi olla. Eräänlaista nollatoleranssia merkitseekin Espoon syyttäjän ja Oulun poliisin uusi linjaus, että pääsääntöisesti tekijät pannan rikosoikeudelliseen vastuuseen muun näytön perusteella silloinkin, kun uhrit eivät sitä halua. Näin naiset ikään kuin vapautuvat rikkomasta sitä solidaarisuuden velvollisuutta, jota heiltä odotetaan saman perheen jäsenenä miestään kohtaan, ja joka vaientaa heidät.

Samalla linjalla on lakihanke, että lähestymiskiellon käyttö tulisi mahdolliseksi myös samassa osoitteessa asuvien henkilöiden välille. Toisenlaisiakin pyrkimyksiä on. Vantaalla on saatu hyviä kokemuksia perheväkivallan sovittelussa.

 
Julkaistu 3.6.2002
Sivun alkuun |