Mikael Albrecht

Silk Road – huumekaupan mullistaja

Kyberrikokset-palstalla kerrotaan, miten Silk Road -huumekauppa saatiin lopettua Yhdysvalloissa vuonna 2013.

Keskiviikko lokakuun 3. päivä 2013, Glen Parkin kirjasto, San Francisco. Joukko siviilipukuisia poliiseja odottaa jännittyneenä, kun nuori mies saapuu kannettava tietokone kainalossa. Mies valitse paikan, missä hän voi tarkkailla ympäristöä, istahtaa ja avaa tietokoneensa. Poliisit pohtivat, miten heidän kannattaa edetä. Tietokone on todennäköisesti viritetty niin, että sen sisältö voidaan tuhota napin painalluksella. Operaation tavoite, epäillyn kiinnioton lisäksi, on siis napata tietokone avoimena. Tietokone sisältää todennäköisesti todistusaineistoa, joka sitoo sen omistajan pahamaineiseen Silk Road -huumekauppaan.

Pariskunta alkaa riidellä nuoren miehen lähellä, ja tämän huomio siirtyy sekunniksi pariskuntaan. Nuori nainen tarttuu tilaisuuteen ja nappaa tietokoneen, ja loppu on rutiinia. Mies, joka oli legendaarisen virtuaalihahmon Dread Pirate Robertsin takana, viedään selliin. Tietokone on vielä auki ja kirjautuneena huumekauppaan ylläpitäjänä, ja se osoittautuu varsinaiseksi kultakaivokseksi. Samalla otetaan palvelimia haltuun Islannissa ja Ranskassa. Yli kaksi ja puoli vuotta kestänyt operaatio oli vihdoinkin loppusuoralla.

***

Parikymppinen texasilainen Ross Ulbricht oli yrittäjähenkinen. Hän oli kokeillut useita omia liikeideoita yliopistosta valmistumisen jälkeen, kuitenkin ilman merkittävää menestystä. Vuonna 2010 hän hoiti tuttavan omistamaa käytettyjen kirjojen nettikauppaa ja oppi samalla paljon verkkopalveluiden kehittämisestä. Ulbricht poltti ruohoa säännöllisesti ja oli liberaalien arvojen suuri kannattaja. Hän oli myös hyvin fokusoitunut ja työskenteli mielellään kovaa ja määrätietoisesti, kun hän innostui jostain. Hän elätti suuria haaveita, yksi niistä oli maailman vapauttaminen "valtaa käyttävän yhteiskunnan" tyranniasta. Lopputulos ei ole oikeastaan kovin yllättävä tällä taustalla.

Ulbrichtin helmikuussa 2011 avaama Silk Road oli ensimmäinen nykyaikainen verkkokauppa huumeille. Konsepti oli uusi ja mullistava ja huomio taattu. Silk Road nousi nopeasti yleiseen tietoisuuteen, ja viranomaisetkin ymmärsivät varhain, että se oli korkean prioriteetin kohde.

Silk Roadia on tutkittu tieteellisesti. Viimeinen tutkimus suoritettiin syyskuussa 2013, alle kuukausi ennen verkkokaupan sulkemista. Se antaa hyvän kuvan hämmästyttävästä kasvusta ja volyymista. Silk Roadilla oli syyskuussa 2013 yli tuhat myyjää, joilla oli yli 10 000 tuotetta myynnissä. Suurin osa niistä oli erilaisia huumeita ja reseptilääkkeitä. Kaupassa oli yli miljoona rekisteröityä käyttäjää ja sen liikevaihdoksi arvioitiin yli sata miljoonaa dollaria. Tämä on pieni osa maailmanlaajuisesta huumekaupasta, mutta kasvutahti oli hyvin vaikuttava alle kolme vuotta toimineelle kaupalle. On myös huomioitava, että arviot kaupan volyymeista ovat minimilukuja. Todellinen volyymi on suurempi piilotettujen tuotelistojen ja transaktioiden takia.

***

Mutta miksi Silk Road oli niin mullistava? Ja miten se onnistui toimimaan melkein kolme vuotta poliisin jatkuvista ponnisteluista huolimatta? Ensinnäkin kannattaa muistaa, että Ulbricht ei ollut huumekauppias, hän oli kauppapaikan ylläpitäjä. Aineet eivät koskaan kulkeneet hänen kauttaan; hän tarjosi vain virtuaalisen kohtaamispaikan ostajille ja myyjille.

Tämä ei sinänsä ollut mullistavaa, mutta verkkokaupan avoimuus oli vaikeasti yhdistettävissä laittomaan kauppaan. TOR-teknologia (ks. Haaste 3/2018) tarjosi ratkaisun tähän ongelmaan. Se mahdollistaa sen, että kauppapaikan palvelimen sijaintia on melkein mahdotonta selvittää. Käyttäjät, ostajat, myyjät ja ylläpitäjä voivat myös asioida ilman että heidän todellinen sijaintinsa tai identiteettinsä paljastuu. Tämä suoja on vahva teknisellä tasolla, mutta ihminen on taipuvainen tekemään virheitä. Ulbricht teki useita virheitä, jotka johtivat identiteetin paljastumiseen.

Toinen avain menestykseen oli kryptovaluutta Bitcoin (ks. Haaste 2/2018). Se mahdollistaa anonyymeja rahansiirtoja maailmanlaajuisesti ja täysin ilman viranomaisten kontrollia. Silk Road toimi puhtaasti Bitcoinin varassa.

Kolmas tärkeä ominaisuus oli kauppapaikan globaali luonne. Asiakkaat olivat kaukana toisistaan ja tavara liikkui pääasiassa postin välityksellä. Lähetyksiä oli vaikeata jäljittää. Hävikkiä syntyi toki jonkin verran, mutta valtaosa lähetyksistä tuli perille.

Neljäs mullistava tekijä oli avoimuus. Laitonta kauppaa on perinteisesti harrastettu salaa. Avoin verkkokauppa on hyvin skaalautuva, se tavoitti suuren määrän asiakkaita ja mahdollisti nopean kasvun. Kolme ensimmäistä tekijää muodostivat suojan, joka mahdollisti tämän avoimuuden. Avoimet tuotelistat mahdollistivat myös kauppapaikan analysoinnin tieteellisin menetelmin. Tästä syystä meillä on tarkempaa tietoa Silk Roadin tarjonnasta ja liikevaihdosta kuin perinteisestä huumekaupasta.

Viides tekijä oli kuluttajansuoja. Viranomaiset eivät auta laittomassa kaupassa petettyä, mutta Silk Road teki parhaansa varmistaakseen, että peli oli reilua. Palaute ja myyjän maine ovat tuttuja konsepteja nettishoppaajalle, ja Silk Road toteutti nämä toiminnot. Kauppa hoiti myös maksuliikenteen ja välitti rahat myyjälle vasta, kun ostaja oli vahvistanut, että oikea tuote oli vastaanotettu.

***

Ulbrichtin puolustus yritti muun muassa vedota siihen, että nettikauppa on hyvä tapa torjua huumekauppaan liittyvää väkivaltaa. Ketään ei ammuta, kun kauppa tehdään netissä ja toimitus tapahtuu postin välityksellä. Tämä saattaa olla totta, mutta oikeus ei innostunut argumentista. Ulbricht tuomittiin 4.2.2015 elinkautiseen vankeuteen.

Teksti perustuu pääasiassa näihin julkaisuihin:

Aldridge, Judith and Décary-Hétu, David, Not an 'Ebay for Drugs': The Cryptomarket 'Silk Road' as a Paradigm Shifting Criminal Innovation (May 13, 2014)

WIRED, The Untold Story of Silk Road,

 
Julkaistu 5.12.2019
Sivun alkuun |