Vankilateatteritoiminnalle tunnustusta

Kriminaalihuollon palkinto myönnettiin tänä vuonna Taittuu ry:n vankilateatteritoiminnalle, joka on tuonut uuden yhteisöllisen toimintamuodon Suomen vankiloihin yhteistyössä Rikosseuraamuslaitoksen, vankiloiden ja ennen muuta vankien kanssa. Vankilateatteri rikkoo vankilan perinteisiä rajoja ja rooleja tuoden aivan uutta sisältöä vankiloiden ja vankien arkeen ja samalla myös uuden työmenetelmän vankien kuntoutukseen ja valmennukseen. Teatterin tekeminen antaa vangille mahdollisuuden määritellä itsensä vankiroolin ulkopuolelle, ryhmässä, joka työskentelee yhdessä yhteisen päämäärän hyväksi.

Taittuu ry:n soveltavan teatterin keinoissa on tärkeällä sijalla vankilateatteri, jossa suljetun tai avoimen vankilan vangit valmistavat yhdessä ohjaajan kanssa omia kokemuksiaan heijastavan teatteriesityksen, joka esitetään oikealle yleisölle vankilan lisäksi usein myös oikean teatterin lavalla. Teatteriesitykset toteutetaan ammattilaistyöryhmillä, mutta käytännössä talkoovoimin.

Taittuu ry: tuottamia vankilateatteriesityksiä ovat Punahilkka ja susien maailma (2009) Hämeenlinnan teatterissa, Kuningas Lear – Veljeni Kuningas Helsingissä KOKO-teatterissa (2011) sekä KaleVala Hämeenlinnan Teatterissa (2013). Viime vuonna tehtiin Sörnäisten vankilan miesvankien kanssa Seitsemän broidia Sipoosta, jota esitettiin KOKO-teatterissa.

Palkinnon saajan oli tänä vuonna valinnut Silta-Valmennusyhdistys ry:n pitkäaikainen toiminnanjohtaja Sampo Järvelä ja se jaettiin Kriminaalityön foorumissa lokakuussa Vantaalla. /RK

 
Julkaistu 11.12.2015
Sivun alkuun |