Rikolliset ottaneet tilaa haavoittuvilla asuinalueilla Ruotsissa

Ruotsin Poliisin tutkimusosasto on selvittänyt rikollisryhmien vaikutusta asuinalueilla. Paikallisten rikollisverkostojen merkitys on kasvanut vuosituhannen vaihteesta. Kartoituksessa tunnistettiin 55 aluetta 22 kaupungissa, joissa rikollisilla verkostoilla arvioidaan olevan suuri vaikutus paikallisyhteisöön.

Kartoituksen mukaan tämä koskee alueita, joilla on rakenteellisia ongelmia ja jotka ovat sosiaalisesti haavoittuvia ja jo leimautuneet syrjäytyneiksi. Näillä alueilla löyhästi yhteen liittyneet nuorten rikollisten verkostot ovat lyöneet läpi. Rikollinen toiminta aiheuttaa turvattomuutta alueilla, mm. paikallisia elinkeinonharjoittajia on painostettu ja kaduilla tapahtunut ampumisia. Poliisin on ylipäätään vaikea toimia näillä alueilla ja rikosten selvittäminen on hankalaa todistajien uhkailun vuoksi. Raportissa nähdään tarve lisätä yhteistyötä muiden paikallisten toimijoiden kanssa.

Osittain vastauksena tähän ja ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä Ruotsissa on päätetty ottaa käyttöön systemaattinen yhteisö/lähipoliisijärjestelmä. Erittäin haavoittavilla asuinalueilla tulisi olla vähintään yksi lähipoliisi 5000 asukasta kohden. Lähipoliisien on tarkoitus luoda suhteita paikallisiin ihmisiin ja rakentaa kontaktiverkosto asukkaiden kanssa sekä ennaltaehkäistä sosiaalista rauhattomuutta ja jengirikollisuutta. Idea on sekä tuntea alue että olla tunnettu alueella. -RK

Raportti "Nationell översikt av kriminella närverk med stor påverkan på lokalsamhället" saatavilla verkossa.

 
Julkaistu 12.12.2014
Sivun alkuun |