Riikka Kostiainen

Kamerat valvovat Tikkurilan raittia

Vantaan Tikkurilaan saatiin kameravalvonta kaupungin ja poliisin yhteistyönä. Kamerat ovat yksi lisäkeino keskustan valvonnassa.

Komisario Jarmo Ojala Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta kertoo, että hankkeen suunnittelu aloitettiin poliisissa jo 2000-luvun alussa. Kameroiden ajateltiin olevan hyvä lisä Tikkurilan keskustan valvontaan ja häiriökäyttäytymiseen puuttumiseen. Ensimmäiset esitykset poliisi teki kaupungille asiasta 2004. Asia eteni, kun kameravalvontaa ehdotettiin turvallisuutta lisäävänä toimenpiteenä Vantaan turvallisuussuunnitelmassa 2009.

Vantaan kaupungin tilakeskus selvitti, mitä turvakamerahanke tulisi maksamaan ja kuinka se voitaisiin toteuttaa. Esimerkiksi kameroiden asentamiseen tarvitaan kiinteistönomistajien luvat, minkä vuoksi kamerat on käytännössä sijoitettu kaupungin omistamiin kiinteistöihin. Työnjako oli, että kaupunki hankkii kamerat ja huolehtii niiden ylläpidosta ja poliisin tilannekeskus puolestaan seuraa kameroita eli huolehtii valvonnasta.

Tikkurilaan on vuoden aikana asennettu 32 kameraa. Kamerat on sijoitettu levottomaksi tiedetyille paikoille kuten Peltolantorin, Tikkuraitin, aseman, Sokos Hotel Vantaan edustan sekä ravintolakeskittymien ympäristöön. Suunnitteluaikana tekniikan hinnat olivat tulleet reilusti alaspäin ja vuonna 2011 kaupunki myönsi järjestelmän hankintaan 100 000 euroa. Kameroissa on panostettu laatuun ja niillä saadaan melko tarkkaa kuvaa hämärän aikaankin. Kameroiden asennus aloitettiin vuosi sitten ja tänä syksynä ne saatiin toimintaan. Välillä tuli mutkia matkaan esimerkiksi siitä, että kaupungin operaattori vaihtui ja jouduttiin asentamaan uudet kaapelit. Loppusyksyn aikana kameroita on vielä säädetty ja kohdistettu uudelleen poliisin kokemusten perusteella.

Kameroita pystytään tarpeen mukaan myös lisäämään. Tällä hetkellä Tikkurilan keskusta on melkoinen rakennustyömaa ja kun alue valmistuu, myös kameroiden paikkoja mietitään uudelleen. Kameravalvonnan ulottamisesta myös muille alueille on Ojalan mukaan jo alustavasti keskusteltu, ja seuraava mahdollinen kohde on Myyrmäen aseman ympäristö.

– Kameravalvonta on ollut yhteistyön tulos. Yksittäisellä poliisiorganisaatiolla ei olisi varaa kustantaa tällaista järjestelmää. Poliisi on ollut aktiivinen kameroiden sijoittelun mietinnässä ja paikat on yritetty katsoa "poliisin silmin". Osa kameroista ottaa yleiskuvaa ja lisäksi on kohdennettuja kameroita, Ojala kertoo.

Häiriökäyttäytymisen ehkäisyä

Komisario Jarmo Ojalan mukaan poliisi hakee kameravalvonnalla ennalta estävää vaikutusta ja apua rikosten selvittelyyn. Lisäksi poliisin tilannekeskus pystyy seuraamaan tilanteita ja ohjaamaan partioita niiden avulla.

– Turvallisuuskyselyissä ihmiset haluavat, että poliisi hoitaa tehtävät nopeasti, rikokset selvitetään ja että on näkyvää valvontaa. Tähän kaikkeen kameravalvonta osaltaan vastaa.

Hän muistuttaa, että kameravalvonta on kuitenkin vain yksi keino muiden ohella ja myös normaalia valvontaa ja jalkautumista tarvitaan. Poliisin täytyy näkyä ja puuttua. Toisaalta turvallisuuden ylläpidossa tarvitaan myös esimerkiksi hyvää valaistusta ja paikkojen kunnossapitämistä.

Ojalan mukaan ihmiset ovat suhtautuneet valvontaan positiivisesti, vaikka aluksi oli myös "Isoveli valvoo" -puheita.

– Se että poliisi on kameravalvonnan toteuttaja, on hyvä tae ihmisten oikeusturvalle. Valvonnasta on ilmoitettu kaupungilla kylteillä. Tallenteita säilytetään 2–3 viikkoa, jos jostain erityisistä kuten tutkinnallisista syistä ole tarpeen säilyttää pidempään. Kameroiden avulla on jo pystytty selvittämään tekijä muutamassa jutussa. Tilannekeskuksen työntekijät on koulutettu kameroiden seuraamiseen – joskin heillä on paljon muitakin tehtäviä kuin kameroiden seuranta. Tänä vuonna on tarkoitus saada vielä toinen pääte tutkinnan käyttöön.

 
Julkaistu 19.12.2012