Jaana Koivukangas

Rakas netistä – liian hyvää ollakseen totta?

Lapsia ja nuoria varoitellaan usein netissä vaanivista vaaroista. On tarpeen varoittaa myös aikuisia, joilta saatetaan yrittää huijata rahaa ja joskus onnistutaankin. Miehiä ja naisia yritetään huijata monin eri tavoin. Esimerkiksi sijoitushuijauksissa uhrit ovat useimmiten miehiä, kun taas rakkaudella huijaamisen kohteena ovat tavallisimmin naiset.

Value Stock Images


Moni muistaa tarinan yli 50 vuotta sitten kuolleesta Auervaarasta, joka huijasi naisilta rahaa lupaamalla ikuista rakkautta ja avioliittoa. Digiajan myötä nämä auervaarat ovat palanneet ehkä entistä runsaslukuisempina. Heihin törmää helposti sosiaalisessa mediassa. Facebookin kautta voi tulla yllättäviä ystäväpyyntöjä komeilta tuntemattomilta ulkomaalaismiehiltä, jotka ovat ammatiltaan esimerkiksi upseereita, lääkäreitä tai pilotteja. Samat komistukset ovat varsin aktiivisia myös erilaisilla netin seuranhakusivustoilla. Erityisen hyvinä huijattavina rikolliset pitävät yksin eläviä, leskeksi jääneitä tai eronneita keski-ikäisiä tai sitä vanhempia naisia, joiden lapset ovat jo itsenäistyneet. Onpa uhriksi joutunut myös parisuhteessa eläviä naisia, jotka saattavat hakea seikkailua arkeensa. Näitä huijareiden yhteydenottoyrityksiä lähtee paljon. Kyse on varsin kannattavasta rikollisesta toiminnasta. Osa naisista tarttuu syöttiin ja ryhtyy yhteydenpitoon. Yhteistä näille naisille voi olla yksinäisyyden tunne ja sopiva tila rakkaudelle omassa elämässä.

Aina näiden komeiden ja kiinnostavien profiilien takana ei ole mies, jolla on aito halu tutustua suomalaiseen naiseen. Heillä saattaa olla tavoitteena huijata naisilta rahaa rakkauden nojalla. Puhutaan romanssihuijauksista, rakkauspetoksista tai "lovescamista". Kaikki tarkoittavat samaa asiaa. Ei ehkä ole olemassa Johnia tai Matthewia, joka etsii itselleen seuraa. Ei ole välttämättä edes yksittäistä huijaria. Profiilin takana voi olla järjestäytynyttä rikollisuutta ja rakkauden valoja voivat vannoa eri ihmiset kolmessa työvuorossa – sukupuolesta riippumatta. Useimmiten jäljet johtavat ulkomaille. Toki myös suomalaista "yksityisyrittäjyyttä" on havaittu.

Usein keskustelut alkavat siten, että profiilin mies alkaa kehua naisen ulkonäköä, ja juttusille päästyään ihastuu nopeasti naisen luonteeseen. Hän saattaa kertoa omista läheisistä suhteistaan Suomeen. On ehkä asunut täällä tai on sukulaisia, joiden luona on käynyt useasti. Hän voi tietää paljon Suomesta ja kertoo, että haluaisi itsekin asua Suomessa. Keskustelu on tiivistä ja usein avoimempaa kuin kasvokkain. Nainen saattaa rakastua hyvinkin nopeasti. Rikoksen tekijät ovat taitavia. He tunnistavat rakastuneen heikkoudet ja hyödyntävät niitä häikäilemättömästi. Tapaamisia on hankala järjestää ja nettikamera on sopivasti rikki. Siitä huolimatta ryhdytään suunnittelemaan yhteistä tulevaisuutta.

Vähitellen alkavat rahan pyynnöt

Rikollinen alkaa esimerkiksi järjestelmään muuttoaan Suomeen. Yhteisen elämän aloittamiseen tarvitaan rahaa, jota jostain syystä miehellä ei ole juuri sillä hetkellä. Usein hänen rahansa ovat kiinni sijoituksissa tai hän on myymässä omaa menestyvää yritystään Suomeen muuton vuoksi. Hän siis tarvitsee väliaikaisesti rahaa kaikkiin järjestelyihin pyytäen naista lähettämään sitä hänelle. Hän saattaa jopa avata näennäisen yhteisen tilin heille, johon rahaa voi luottavaisin mielin tallettaa. Toisinaan luvataan siirtää suuria summia rahaa naisen tilille jo ennen muuttoa. Niillä rahoilla nainen voi odotellessaan vaikka hankkia heille yhteisen kodin.

Sitten tuleekin mutkia matkaan. Rahan siirtoihin tarvitaan esimerkiksi erilaisia muutaman tuhannen euron tullimaksuja, joiden vuoksi naisen tulee lähettää rahaa. Toinen tyypillinen tarina on, että mies tai hänen läheisensä joutuu onnettomuuteen ja sairaalaan. Sairaalamaksujen vuoksi hän tarvitsee väliaikaisesti rahaa. Huijari pystyy myös lähettämään naiselle uskottavan näköisiä dokumentteja tulli- ja sairaalamaksuista, avatuista yhteisistä tileistä tai myydystä yrityksestään. Epäilyksiä herättävä merkki on se, jos profiilin mies ei koskaan erilaisiin syihin vedoten voi olla yhteydessä videon välityksellä.

Rakastunut ihminen heittäytyy odottamattomaan onneen ja omaan kuvitelmaansa omasta rakkaastaan. Hän haluaa uskoa näitä tarinoita. Rakkaudentarve voi estää näkemästä vaaran merkkejä. Hän on valmis panostamaan rakkaansa ja yhteisen tulevaisuuden vuoksi. Aluksi lähetettävät summat voivat olla parin, kolmen tuhannen euron suuruisia ja saattavat kasvaa vähitellen. Tavallisimmin yksittäisen uhrin menettämät rahasummat ovat lopulta noin 10–15 tuhatta euroa. Suomessa on kuitenkin tullut vastaan tapauksia, joissa vähitellen uhri on saattanut menettää jopa muutaman satatuhatta euroa. Hän on saattanut myydä kotinsa, ottaa lainaa pankista tai sukulaisiltaan. Lopputulos voi olla karu. Oma komea rakas katoaa yllättäen. Petoksen uhriksi joutunut on menettänyt sekä rakkauden että omaisuutensa. Jotkut kertovat aavistelleensa jotain, mutta ovat silti jatkaneet rahan lähettämistä.

Voi tuntua käsittämättömältä, miten usein hyvässä asemassa oleva, koulutettu ja taloudestaan huolehtiva järkevä ihminen voi toimia näin. Järkiselitystä onkin vaikeaa löytää. Vaikka kaikki on alun alkaen ollut liian hyvää ollakseen totta, järki ei enää rekisteröi sitä. Varsinaisesti rakkaushuijauksen kohteeksi joutuneista ei ole riittävästi tutkittua tietoa, itse rakastumista sen sijaan on tutkittu. Asiantuntijat kertovat, että alkuhuumassa rakastunut ihminen voi joutua ikään kuin tilapäiseen mielenhäiriöön, jopa psykoottiseen tilaan. Mielihyvän vuoksi ihminen päättää olla näkemättä vaaraa ja voi ottaa suuriakin riskejä.

Poliisin tietoon tulee vain osa tapauksista

Häpeä voi estää uhreja tekemästä rikosilmoitusta tai hakemasta apua. Joskus on käynyt niinkin, että poliisille tulee tieto sitä kautta, että huolestunut uhri tekee rikosilmoituksen kadonneen tai pulaan joutuneen rakkaansa vuoksi. Pankeissa näihin tilanteisiin törmätään ajoittain ja tilanteisiin pyritään puuttumaan. Varoituksista huolimatta uhrit ovat saattaneet jatkaa rahan lähettämistä.

On arvioitu, että Suomesta päätyy tällä tavalla rikollisille useita miljoonia euroja vuodessa. Rahojen saaminen takaisin on käytännössä olemattoman pieni mahdollisuus. Ne kulkevat erilaisten muulitilien kautta nopeasti sellaisille tileille, joita on hankalaa jäljittää. Näissä tilanteissa ennaltaehkäisy ei ole ainoastaan toimivin vaihtoehto – se on usein myös ainoa vaihtoehto. Tämä vaatii monen toimijan tiivistä yhteistyötä.

Toimintamalli huijauksia vastaan

Kesällä 2017 Rikosuhripäivystykseen (RIKU) otti yhteyttä kaksi Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen rikoskonstaapelia, jotka halusivat ryhtyä toimimaan näiden huijausten estämiseksi. Heillä oli suunnitelma poliisin, pankin ja RIKUn yhteistyöstä. RIKU ja Nordea-pankki lähtivät mukaan kehittämiseen. Sen myötä syntyi toimintamalli, jolla pyritään saamaan uhri ymmärtämään, mistä on kyse.

Pankeilla on omat käytäntönsä siitä, kuinka voidaan tunnistaa asiakkaita, jotka ovat joutuneet huijauksen kohteeksi. Kun Nordeassa huomataan epäilyttävä rahansiirtoyritys, he ottavat yhteyttä asiakkaaseensa sekä puhelimitse että sähköisesti. He varmistavat, millaiseen tarkoitukseen rahansiirtoa ollaan tekemässä ja kertovat rakkaushuijauksen mahdollisuudesta. Asiakkaat ohjataan RIKUun keskustelemaan tilanteestaan ja RIKUn verkkosivuille, joissa kerrotaan rakkaushuijauksista. Sivuilla on myös testi, jolla voi nimettömästi testata, onko henkilö saattanut joutua huijauksen kohteeksi. Kahdeksan ensimmäisen kuukauden aikana sivuilla on käyty 1000 kertaa ja niillä on viivytty keskimääräistä pidempään. Testiä on tehty 200 kertaa.

Aiheesta tiedotettiin mediassa ja järjestettiin koulutustilaisuus kesällä 2018, jonka myötä myös muutkin pankit ovat osoittaneet kiinnostustaan vastaavanlaiseen yhteistyöhön. Aihe on herättänyt kiinnostusta muutamissa pankeissa myös siltä osin, että RIKU kouluttaa pankkien henkilöstöä näiden asioiden puheeksi ottamiseksi ja uhrin motivoimiseksi näkemään tilanteensa. Toimintamalli on yksinkertainen tapa pienentää rikoshyötyä ja parhaimmillaan ennaltaehkäistä sitä kokonaan.

Suurin haaste on saada uhri näkemään tilanteensa. Rakastuneen ihmisen päätä on vaikeaa kääntää. Kukapa haluaisi uskoa omaa rakastaan huijariksi? Mitä suurempia summia uhri on investoinut suhteeseen, sitä vaikeampaa on uskoa. Lopulta totuuden kohtaaminen on raskasta. Vaikka rahaa ei olisi vielä paljon menetetty, rakkauden menettäminen voi aiheuttaa uhrissa enemmän tuskaa. Uhri on häpeissään ja hän joutuu kohtaamaan myös ne ihmiset, jotka ovat häntä jo mahdollisesti varoittaneet. Nämä tunteet vaativat käsittelyä. Pettyneitä uhreja ei saa jättää yksin. Toimintamallin myötä heillä on mahdollisuus apuun.

Rakkauspetoksista RIKUn verkkosivuilla: riku.fi/tietoa-rakkauspetoksista

Kirjoittaja on kehitysjohtaja Rikosuhripäivystyksessä.

 
Julkaistu 28.9.2018
Sivun alkuun |