Sonja Tanttari

Turvallisuustyö on pitkälti ennaltaehkäisyä

Jääkiekkoseura Vaasan Sport on kehittänyt määrätietoisesti turvallisuustyötä.

Vuonna 2014 tullut liigapaikka on tuonut jääkiekkojoukkue Vaasan Sportin kotiareenalle paljon Mestistä enemmän yleisöä, mukaan lukien vierasjoukkueen kannattajia, ja tarpeen kehittää otteluiden turvallisuutta. Vaasa Arenan yleisökapasiteetti on noin 4000 katsojaa.

− Kannattajien väliset potentiaaliset yhteenotot jäähallilla pyritään ehkäisemään ennalta mahdollisimman tehokkaasti. Tämä onnistuu käytännön järjestelyillä: kun vierasjoukkueen fanikunta saapuu, heidän bussinsa pysäköi ennakkoon osoitetulle paikalle ja kannattajat siirtyvät heille varattuun katsomonosaan, joka on erillään kotijoukkueen kannattajista. Näin saadaan varmistettua se, ettei ottelun aikana halliympäristössä tapahdu kannattajien keskinäisiä kohtaamisia tai yhteenottoja, Vaasan Sportin turvallisuuspäällikkö Sardar Pakjou kertoo.

Ottelun aikana yhteenotot voidaan ehkäistä tehokkaasti, mutta kannattajat saattavat joskus ottaa yhteen pelin jälkeen. Tällaiset tilanteet ovat kuitenkin melko harvinaisia Vaasassa ja Liigassa ylipäänsä. Pakjoun mukaan fanit suunnittelevat tappeluita usein etukäteen ja yleensä myös seurojen vastuuhenkilöt ovat perillä fanien suunnitelmista, mikä auttaa estämään vakavat tilanteet. Viikonloppupeleissä, joissa on eniten vierasjoukkueiden kannattajia ja joissa nautitaan usein alkoholia, riski tappeluiden syntymiseen on suurempi kuin arkisin. Havaitut häiriötilanteet ovat yleensä kannattajien keskinäisiä, mutta otteluissa pitää taata myös itse joukkueiden ja niiden taustatoimijoiden turvallisuus. Urheilijoihin tai joukkueisiin kohdistuvat uhat ovat liigapeleissä hyvin harvinaisia, mutta niihinkin varaudutaan valvomalla vaihtoaitioita ja pukuhuoneita tarkasti.

Jääkiekko-otteluiden turvallisuuden takaamiseksi on ennakoitava muitakin yllättäviä tilanteita. Missä tahansa yleisötilaisuudessa on vaarana, että joku yleisössä esimerkiksi saa sairaskohtauksen, ja jääkiekkopelissä kiekko saattaa kimmota yleisöön ja aiheuttaa loukkaantumisen. Ensiapuvälineistön ja hallin henkilökunnan osaamisen on siis oltava kunnossa. Suurten turvallisuusuhkien, kuten tulipalojen, varalta on etukäteen tiedettävä, miten suuri yleisömassa evakuoidaan.

Kokonaisuudessaan jääkiekko-otteluiden turvallisuus on hyvällä tasolla niin Vaasassa kuin muissakin liigajoukkueiden kotikaupungeissa, Pakjou arvioi. Turvallisen otteluympäristön luominen ja ylläpitäminen vaatii kuitenkin pitkäjänteistä suunnittelua ja kehittämistä. Viranomaisten kanssa työskennellään tiiviisti sekä kauden aikana että ennen kautta lupaprosessien muodossa. Vaasan Sport tekee tiivistä yhteistyötä poliisilaitoksen kanssa. Poliisissa on yhteyshenkilö, jonka kanssa seura kartoittaa turvallisuustilannetta jatkuvasti. Järjestelyn toimivuus on tosin paikkakunta- ja seurakohtaista.

Seurat edistävät turvallisuutta myös Liigan ja Jääkiekkoliiton kanssa. Pakjou kertoo, että Liigan turvallisuusasioista puhutaan seuran turvallisuuspäälliköiden ja Liigan edustajien säännöllisissä tapaamisissa. Seurat ovat vastuussa kaikkien osallistujien turvallisuudesta järjestämissään otteluissa: seurat laativat turvallisuussuunnitelman aina kauden alkaessa ja lisäksi ne laativat jokaisesta ottelusta ja niissä mahdollisesti syntyneistä häiriötilanteista raportin. Pelien turvallisuutta siis valvotaan ja mahdollisiin puutteisiin reagoidaan. Yhtenäisemmät ja selkeämmät koko Liigan laajuiset turvallisuussäännöt olisivat toki tarpeen.

− Vaikka Suomessa yleisöturvallisuus on hyvällä mallilla, aina löytyy kohennettavaa ja työ vaatii jatkuvaa panostamista. Viime kaudella tutustuin Tukholmassa otteluturvallisuustyöhön ja huomasin, että siellä panostetaan turvallisuuteen paljon suuremmilla resursseilla ja organisoidummin kuin täällä. Vaikka Suomessa ei olisikaan tarvetta saman mittakaavan varautumiseen kuin Ruotsissa, ei saisi ajatella, että eihän täällä koskaan tapahdu mitään. Tehokkaalla varautumisella voidaan varmistaa, ettei ikävyyksiä ole jatkossakaan.

Pakjou kertoo, että Sportin ensimmäisellä liigakaudella kiinnitettiin huomiota muun muassa siihen, että lapsiperheet tuntisivat olonsa peleissä turvalliseksi. Myös kameravalvontaa on saatu hallille lisää. Asiakkaiden turvallisuuteen kaudella 2016−2017 Vaasassa panostetaan uusilla ensiaputarvikkeilla ja parantamalla pelastuslaitoksen pääsyä hallille. Pakjou on tyytyväinen paikallisen yhteistyön kehittymiseen ja sujuvuuteen. Kohta on edessä Vaasa Arenan remontti, joka laajentaa hallin kapasiteettia ja parantaa turvallisuutta, kun hallin tiloista tulee selkeämmät. Sportin peleissä turvallisuudesta vastaavat Pakjoun lisäksi melko vakiintunut järjestyksenvalvojaporukka, viranomaiset ja seuran muut työntekijät. Pakjou kehuu myös uskollista vaasalaista fanijoukkoa, joka luo jokaiseen peliin tunnelmaa ja tekee työstä mielekästä.

 
Julkaistu 30.9.2016
Sivun alkuun |