Icehearts-toimintaa jo 20 vuotta

Icehearts ry. tekee pitkäjänteistä työtä syrjäytymisvaarassa olevien lasten ja nuorten kanssa. Jo 20-vuotista taivalta juhlittiin seminaarin merkeissä elokuussa toiminnan syntysijoilla Vantaalla. Nykyään joukkueita on 10 paikkakunnalla ja lajeina jääkiekon lisäksi jalkapallo ja salibandy. Tyttötoiminta käynnistyi 2013. Icehearts-taipaleen on eri ikäisinä aloittanut noin 650 lasta, joista runsas 100 on tähän mennessä ehtinyt myös päättää sen.

Icehearts ry:n toiminnanjohtaja ja toimintamallin kehittäjä Ville Turkka kertoo, että toimintamalli muodostaa linkin perheen, koulun ja kunnan sosiaali- ja sivistystoimen välille. Se perustuu kunkin lapsen tarpeisiin, päivittäisiin kohtaamisiin sekä arvomaailmaan, joka antaa jokaiselle mahdollisuuden.

– Icehearts on paljon enemmän kuin urheilujoukkue. Urheilu on meillä väline kasvatustyön tekemiseen. Kysy lapselta, haluaako hän kuulua urheilujoukkueeseen vai olla lastensuojelun asiakas. Lapsen kannalta tärkeintä on kasvattajan sitoutuminen. Icehearts-kasvattaja on lapselle aikuinen, joka ei lähde.

Icehearts-toiminnan hyödyt yhteiskunnalle kertyvät hyvinvoinnin lisääntymisestä, ongelmien vähenemisestä ja taloudellisista säästöistä. Sidosryhmät ovat löytäneet seuraavia hyötyjä: huostaanottojen, päihteiden käytön ja rikollisuuden vähentyminen, nopea puuttuminen ja vähäinen byrokratia, toimiva työväline kotouttamiseen ja lastensuojelulle, ehkäisee lintsaamista ja koulun keskeyttämistä, rauhoittaa kohdekoulua ja tukee koulun työyhteisöä sekä vähentää eriarvoisuutta ja yksinäisyyttä.

Järjestö sai kesällä työstään myös merkittävän eurooppalaisen palkinnon (European Prize for Social Integration through Sport). Palkinnon myönsi Euroopan kaupunkiturvallisuuden foorumi (Efus) ja se jaettiin heinäkuussa Ranskassa. Palkinto jaettiin viidessä kategoriassa, joista jokaiseen osallistui paljon hankkeita ympäri Eurooppaa. Iceheartsin tunnustus tuli riskiryhmien osallistamisesta. /RK

 
Julkaistu 30.9.2016
Sivun alkuun |