Väkivaltaista ääriliikehdintää Suomessa vähän

Väkivaltaisen ekstremismin määrä on Suomessa edelleen vähäinen, eikä sen katsota uhkaavan valtion turvallisuutta. Yksilötasolla ja paikallisesti ääritoimintaa kuitenkin esiintyy. Väkivaltaisen ekstremismin ennaltaehkäisyn kansallisen verkoston tilannekatsauksen mukaan Suomessa tapahtuu vuosittain alle sata rikosta, joiden motiivin voidaan epäillä liittyvän tekijän kuulumiseen johonkin ääriliikkeeseen. Tänä vuonna on poliisin tietoon tullut heinäkuun loppuun mennessä noin kolmekymmentä tällaista rikosta.

Valtaosassa rikoksista on kyse rasististen skinheadien yksin tai yhdessä tekemistä pahoinpitelyistä. Muutamassa tapauksessa kyse on ollut äärivasemmiston rikoksista ja väkivaltaista ääri-islamia poliisin rikostilastoissa ei ilmene ollenkaan. Kaikissa skinheadien rikoksista ei ole ollut rasistista motiivia, vaan uhri on ollut valtaväestöön kuuluva. Katsauksen mukaan noin kolmasosassa skinheadien tekemistä väkivaltarikoksista on ilmeinen rasistinen motiivi. Harvoissa äärivasemmiston väkivaltarikoksissa kyse on useimmiten anarkistien tai antifasistien aggressiivisesta käyttäytymisestä mielenosoitusten yhteydessä.

Väkivaltaiseen ääriliikkeeseen ajautumisen syyt ovat usein yksilöllisiä. Yleisimpiä ovat näköalattomuus, syrjintä- tai eristämiskokemukset kouluissa ja työpaikoilla sekä arvostuksen tai positiivisen sosiaalisen piirin puute. -RK

www.intermin.fi/sisainenturvallisuus

 
Julkaistu 27.9.2013