Tullirikoksia ennätysmäärä

Tullin tietoon tuli viime vuonna yhteensä 9 425 rikosta (2011: 7 453). Määrä on ennätys ja kasvua vuoteen 2011 oli neljännes. Saman verran kasvoivat törkeät tekomuodot (2012: 349). Paljastettujen tullirikosten määrä on kasvanut tasaisesti viiden vuoden ajan ja on nyt kaksi kertaa suurempi kuin vuonna 2007. Eniten kasvua tapahtui huumausainerikoksissa sekä lääkerikoksissa. Huumerikosten kasvu selittyy osaltaan internetin käytöllä tilauskanavana. Suomea käytetään kauttakuljetusmaana Venäjälle suuntautuvassa huumeiden salakuljetuksessa ja nykyään myös Euroopasta Aasiaan suuntautuvassa. Huume- ja lääkerikosten lisäksi Tulli tutki viime vuonna eniten alkoholirikoksia, liikennerikoksia ja veropetoksia.

Tullissa tutkittiin viime vuonna 289 talousrikosta. Rikokset olivat pääasiassa veropetosrikoksia, väärennysrikoksia ja teollisoikeusrikoksia sekä laittomaan tuontitavaraan ryhtymisrikoksia. Törkeiden veropetosten määrä kasvoi huomattavasti. Talousrikostorjunnan haasteellisuutta ovat lisänneet sähköiseen kaupankäyntiin ja sisäkaupan liikenteeseen liittyvä talousrikollisuus.

Tullirikostorjunnan yhteiskunnallinen vaikuttavuus oli viime vuonna 44,3 miljoonaa euroa. Suurin osa summasta muodostuu takaisin saadusta rikoshyödystä (26,1 miljoonaa euroa). Vältettyjen verojen määrä oli 10,8 miljoonaa ja tutkinnassa selvitetyn laittoman tavaran arvo oli 7,4 miljoonaa euroa. -RK

 
Julkaistu 27.9.2013