Järjestäytynyt petosrikollisuus kasvussa

Järjestäytynyt rikollisuus hyödyntää usein tietoverkkoteknologiaa yrityksiin kohdistuvissa petoksissa. Rikollisuuden muotoja ovat mm. maksuväline- ja tilauspetokset. Petollinen laskutus, rahankeräys ja markkinointi haittaavat jatkuvasti valtaosaa erityisesti pienistä ja keskisuurista yrityksistä, kertoo tuorein yritysrikollisuuden tilannekatsaus. Yritysrikollisuutta pidetään erityisen voimistuvana uhkana EU:ssa.

Yritysturvallisuuden kansallisen yhteistyöryhmän tuottamassa teematilannekatsauksessa todetaan, että viranomaisten ja elinkeinoelämän kannattaa tehostaa yhteistyötä erityisesti nettiä hyödyntävän petosrikollisuuden torjunnassa. Yritysten rikosvahinkoja on monesti tehokkainta torjua jakamalla ajantasaista tietoa riskeistä, joilta yritykset voivat omatoimisesti suojautua.

Tilannekatsauksen mukaan taloudellisen laskusuhdanteen jatkuminen lisännee myös vararikkoihin liittyvää petosrikollisuutta, etenkin velallisen rikoksia. Lisäksi lähitulevaisuuden uhkaksi arvioidaan muutos, jossa vakuutus-, pankki- ja muihin rahoituslaitoksiin kohdistuvan petosrikollisuuden painopiste siirtyy ammattimaisen talousrikollisuuden ja järjestäytyneen rikollisuuden suuntaan. -RK

Tilannekuvat www.intermin.fi/sisainenturvallisuus/yritysturvallisuus .

 
Julkaistu 27.9.2013