Nuorisorangaistuksia ei juuri tuomita

Rikosseuraamusvirasto (Rise) on huolestunut nuorisorangaistusmäärien hiipumisesta. Tammi-kesäkuun aikana aluetoimistoihin saapui vain neljä uutta käräjäoikeuksien tuomitsemaa seuraamusta, kun lakia säädettäessä vuonna 2004 tavoitteena oli 300 nuorisorangaistusta vuodessa. Koko viime vuonnakin nuorisorangaistuksia saapui toimeenpantavaksi vain 16 kappaletta.

Suurin syy nuorisorangaistusten vähäiseen määrään näyttää Risen mukaan olevan se, että laki on laadittu niin ahtaaksi, että sen soveltaminen on syyttäjien mielestä hankalaa. Tapauksia, jotka mahtuvat soveltamisalan piiriin ei tahdo löytyä. Lisäksi nuorisorangaistusta ei ehkä vieläkään tunneta tarpeeksi ehdollisen rangaistuksen vaihtoehtona.

Nuorisorangaistus on rikoslakiin sisältyvä, erityinen alle 18-vuotiaille tarkoitettu rangaistus. Siihen voidaan tuomita 15–17-vuotiaana rikokseen syyllistynyt nuori, jos sakko katsotaan riittämättömäksi ja ehdoton vankeus liian ankaraksi rangaistukseksi nuoren teosta. Nuorisorangaistusta voidaan tuomita neljästä kuukaudesta yhteen vuoteen.

Nuorisorangaistuksen keskeinen lähtökohta on eri tahojen yhteistyö. Suunnitelmaa laadittaessa ollaan tiiviissä yhteistyössä sosiaaliviraston ja muiden nuorta lähellä olevien tahojen kanssa. Rangaistus koostuu valvonnasta, sosiaalista toimintakykyä edistävistä tehtävistä ja ohjelmista sekä työelämään ja työhön perehtymisestä. -RK

 
Julkaistu 28.9.2009