Mikael Albrecht

Bitcoinin perusteet

Kyberrikokset-palstalla kerrotaan, millä tavoin bitcoin toimii ja miten se liittyy rikollisuuteen.

Value Stock Images

Mystinen ja väärinymmärretty. Pelätty ja rakastettu. Käytetty ja väärinkäytetty. Kryptovaluutta bitcoinista voi olla montaa mieltä, mutta kuuma puheenaihe se ainakin on. Arvo on ponnahtanut pilviin ja tullut alas kuin kivi. Bitcoin on monen rikollisen suosikkivaluutta ja sen vanavedessä on syntynyt tuhansia muita digitaalisia valuuttoja. Tämän artikkelin tavoite on selvittää bitcoinin perusasiat: miten se toimii ja millä tavalla se liittyy rikollisuuteen.

Miksi bitcoin on erilainen?

Aloitetaan alusta: mistä bitcoin saa arvonsa? Valuutoilla on arvoa, koska ihmiset luottavat siihen, että niitä voidaan käyttää vaihdantavälineenä tai että ne joko säilyttävät arvonsa tai kasvattavat sitä. Tämä periaate pätee myös bitcoiniin. Mutta valuutalta vaaditaan toinenkin ominaisuus: sen väärentämisen vaikeus. Perinteinen valuutta toteutti tämän kolikoin ja setelein, jotka vaativat monimutkaisen valmistusprosessin tai sisältävät rahan arvoa vastaavan määrän arvokasta metallia. Bitcoinin väärennyksen vaikeus puolestaan perustuu kryptografiaan. Bitcoin-raha on tietoa digitaalisen laitteen muistissa. Järjestelmä on suunniteltu niin, että väärennetyn bitcoinin luonti olisi kannattamatonta. Se vaatisi liikaa tietokoneresursseja. Lohkoketjutekniikkaa taas varmistaa transaktiot ja estää rahan monistamisen siirtojen yhteydessä.

Toinen merkittävä ero on bitcoinin riippumattomuus keskuspankeista ja viranomaisista. Transaktioiden hallinta hoidetaan hajautetulla kansainvälisellä tietokoneverkostolla, johon kuka tahansa voi liittyä. Yksikään taho ei pysty kontrolloimaan transaktioita, esimerkiksi estämään rikollisille tai terroristeille meneviä maksuja. Kukaan ei myöskään tarkista tiliä, "bitcoin-lompakkoa", avaavien henkilöllisyyttä.

Nämä erityispiirteet tekevät bitcoinin mielenkiintoiseksi kahdelle ryhmälle. Ideologiset kapitalismin vastustajat ihailevat bitcoinia vapauden ja kontrollin puutteen takia; rikolliset taas siitä, että viranomaisilla ei ole keinoja puuttua transaktioihin ja niiden osapuolten jäljittäminen on hankalaa.

Miten bitcoin toimii?

Bitcoin perustuu vahvasti kahteen konseptiin, kryptografiaan ja lohkoketjuun. Lohkoketju on lista transaktioita. Jokainen lohko sisältää edellisen lohkon tiivisteen, ns. "hash"-arvon. Tämä arvo on riippuvainen jokaisesta bitistä lohkossa ja uudelleen laskettu arvo on täysin erilainen, jos yksikin bitti on muuttunut. Tämän arvon avulla voi siis huomata muutoksia tiedoissa, joko tahallisia tai teknisen virheen aiheuttamia.

Hajautetun arkkitehtuurin ansiosta lohkoketjusta ei löydy yhtä "virallista" kopiota. Koneilla, jotka ovat mukana verkostossa, on oma kopionsa siitä. Tämä keskeinen ominaisuus estää väärennöksiä. Mikään kone ei voi muokata ketjua itsenäisesti ilman että se on ristiriidassa muiden koneiden lohkoketjujen kanssa. Uusia transaktioita, lohkoja, liitetään ketjuun vasta, kun useat koneet ovat varmistaneet niiden oikeellisuuden.

Bitcoineja on rajallinen määrä. Raja on asetettu kiinteästi järjestelmän suunnittelussa. Uusia bitcoineja voi ansaita louhinnalla. Tämä on käytännössä sitä työtä, jota tietokoneet tekevät lohkoketjuja ylläpidettäessä. Ylläpito on siis myös hajautettu ja siitä maksetaan palkkio uusina bitcoineina. Palkkio suoritettua työtä kohden laskee kuitenkin koko ajan, kun yhä suurempi osa kaikista bitcoineista on louhittu.

Bitcoin ja rikollisuus

Itse bitcoin on laillinen sekä Suomessa että suurimmassa osassa maailmaa. Bitcoinin käyttö on joko kielletty tai rajoitettu muutamassa maassa, esimerkiksi Boliviassa ja Ecuadorissa. Kiellosta tai rajoituksista on kuitenkin keskusteltu monessa maassa. Kontrolloimaton rahaliikenne ei ole tietenkään kovin mieluisaa viranomaisille ja bitcoinin ympärillä pyörivä rikollisuus antaa hyviä argumentteja rajoitusten kannattajille. Moni yritys on myös ryhtynyt toimenpiteisiin bitcoinia vastaan, esimerkiksi Google ei enää julkaise bitcoiniin liittyvien palveluiden mainoksia.

Bitcoinin kytkökset rikollisuuteen voidaan jakaa kahteen ryhmään: Käyttäjä voi olla täysin anonyymi, mikä sopii hyvin rikollisille. Bitcoin on sen takia suosittu esimerkiksi kiristyshaittaohjelmien maksuvälineenä. Toinen tapa hyödyntää kryptovaluuttaa on rakentaa huijauksia sen ympärillä pyörivän kohun varaan. Tämä liiketoiminta suorastaan räjähti talvella 2017–2018 nopean kurssinousun ansiosta. Yhden bitcoinin arvo oli hetkellisesti yli 15 000 euroa, mutta on sen jälkeen puolittunut. Raju nousu ylitti uutiskynnyksen ja toi samalla bitcoinin monen tietoisuuteen nopeasti nousevana valuuttana. Tämä oli otollinen tilanne huijareille. Roskaposti täyttyi tarjouksista, jotka lupasivat tuhansien eurojen pikavoitot pientä sijoitusta vastaan. Jotkut huijarit jopa soittivat suomalaisiin numeroihin tarjoten palveluita. Huijauksen tehosteena on usein hyvin suunniteltu nettisivusto, jossa keksityt käyttäjät kertovat voitoistaan. Uhreille luodaan jopa valetilejä, joille on kertynyt voittoja jo ennestään. Tämä on tietenkin pelkkä kulissi ja sijoitukset katoavat taivaan tuuliin, jos menee ansaan. Tällaisella huijauksella ei siis ole muuta tekemistä bitcoinin kanssa kuin että huijarit ratsastavat sen maineella.

Bitcoin käytännössä

Bitcoin sopii huonosti arkisten maksujen hoitamiseen. Bitcoinin hyväksyvien kauppojen määrä on laskenut alkuinnostuksen jälkeen. Transaktioista maksetaan palkkioita ja rahan siirto on melko hidasta; järjestelmän kapasiteetti ei kestäisi laajempaa suosiota. Yhdelläkään tällä hetkellä olemassa olevilla kryptovaluutalla ei ole edellytyksiä toimia arkisena maksuvälineenä yhtä laajasti kuin esimerkiksi luottokortilla. Kurssin nopeat vaihtelut vaikeuttaisivat myös arkisten asioiden hoitamista bitcoinilla. Käyttötilin arvon tuplaantuminen olisi mukava yllätys mutta puolittuminen ehkä ongelma.

Bitcoin voi olla mielenkiintoinen mutta on ehdottomasti korkean riskin sijoituskohde tavallisille kansalaisille. Moni on povannut sen romahtamista kokonaan, monesta eri syistä. Ennen bitcoiniin sijoittamista kannattaa tutustua myös muihin kryptovaluuttoihin – ja tietenkin varoa petollisia sijoituspalveluita. Tunnetun pankin kryptovaluuttasidonnainen rahasto voi olla vaivaton vaihtoehto.

Onko bitcoin todella anonyymi?

Bitcoinia pidetään anonyyminä maksuvälineenä, mutta se ei ole koko totuus. Bitcoin-lompakon voi perustaa ilman todellisen identiteetin tarkistamista, toisin kuin pankkitilin. Mutta todellinen anonymiteetti edellyttää tietenkin, että jälkiä peitellään lompakkoa perustettaessa ja käytettäessä. Kyberrikolliset eivät ole aina penaalin terävimpiä kyniä ja joissakin tapauksissa huolimattomasti perustettu tai käytetty lompakko on johtanut viranomaiset jäljille.

Bitcoin on eräällä tavalla myös hyvin avoin valuutta. Lohkoketju-teknologia tallentaa jokaisen transaktion ja tämä mahdollistaa rahaliikenteen seuraamista. Tällä tavalla on esimerkiksi voitu selvittää, että eräiden kiristyshaittaohjelmien liikevaihto on ollut satoja miljoonia vuodessa.

Eräs mielenkiintoinen ominaisuus on myös mahdollisuus selvittää tietyn bitcoinin koko historia. Ei voi tietää, kenellä seteli on ollut, mutta bitcoinilla se on mahdollista. Tämä voi olla ongelma esimerkiksi, jos kieltäydytään ottamasta vastaan rahaa, joka on ollut tunnetun rikollisen omaisuutta.

 
Julkaistu 8.6.2018
Sivun alkuun |