Maaret Väkinen

Synteettinen kannabis liikkuu nettikaupassa

Nuoret voivat sekoittaa synteettiset kannabinoidit kannabikseen. Synteettisen aineen vaikutukset ovat moninkertaisia kannabikseen verrattuna.

Synteettinen kannabis, tarkalleen ottaen synteettiset kannabinoidit, on muuntohuume, jonka kauppa keskittyy erityisesti nettiin.

– Synteettinen kannabis on ilmiö, vähän kuin imppaaminen aikanaan. Käyttö nousee hetkellisesti jollakin alueella ja sitten hiipuu jälleen, EHYT ry:n asiantuntija Kim Kannussaari sanoo.

Kyseessä on kuitenkin vakavasti otettava ilmiö, sillä synteettisten kannabinoidien vaikutukset ovat moninkertaiset tavalliseen kannabikseen verrattuna. Varsinkin nuoret saattavat sekoittaa synteettiset kannabinoidit kannabikseen.

– Synteettisen kannabiksen käyttäjät ovat usein huumeiden käyttöä kokeilevia ja aloittelevia henkilöitä, jotka kokeilevat mitä tahansa, tai moniongelmaisia narkomaaneja, jotka käyttävät mitä tahansa. Synteettisessä aineessa on peruskannabiksen huonot puolet monta kertaa vahvempina. Lisäksi aineen käyttöön liittyy jopa kuoleman vaara.

Kannussaaren mukaan perinteistä kannabiksen käyttäjää synteettiset kannabinoidit eivät kiinnosta. Aineiden välillä on ideologinen ero: kannabiksen käyttöön liittyvät mielikuvat ovat vahvoja, ja synteettiset huumeet eivät sovi tähän ideologiseen malliin.

Kemisti John W. Huffmanin mukaan nimetty synteettinen kannabinoidi JWH018 muistuttaa rakenteeltaan kannabiksen huumaavinta ainesosaa. Kyseinen aine kehitettiin alun perin lääkekäyttöön, ja 2000-luvun puolivälissä se tuli Suomen huumemarkkinoille synteettisenä kannabiksena. Synteettistä kannabista myydään muun muassa nimillä Spice ja Jehova.

Synteettistä kannabista on vaikea löytää katukaupasta, mutta verkosta sen tilaaminen on helppoa. Esimerkiksi Tor-verkon kautta huumeita kaupataan paitsi kansainvälisesti, myös Suomen ja kaupunkien sisällä. Huumeiden nettikaupan valvonta on vaikeaa. Toisaalta ostajalle nettikauppa tarjoaa vähemmän leimaavan kanavan, jossa esimerkiksi väkivallan uhka on pienempi kuin katukaupassa.

– Nettikauppa on kasvava ilmiö varsinkin varttuneempien satunnaiskäyttäjien keskuudessa. Uskon, että tulevaisuudessa ehkäisevä päihdetyö tulee vaikuttamaan myös nettikaupan puolella yhä enemmän, Kannussaari sanoo.

Huumeita ja huumeiden käyttöä tutkiva ja seuraava virasto EMCDDA raportoi vuonna 2015 markkinoilla olevan 98 uutta psykoaktiivista päihdettä, joista 24 oli synteettisiä kannabinoideja.

 
Julkaistu 2.6.2017
Sivun alkuun |