Seksuaaliseen häirintään puututaan yhteistyöllä

Ilmoitukset seksuaalisesta ahdistelusta ovat poliisin tilastojen mukaan lisääntyneet alkuvuonna. Koko Suomessa seksuaalisia ahdisteluja on tammi–maaliskuussa ilmoitettu 132 kappaletta, kun viime vuonna vastaavaan aikaan niitä ilmoitettiin 44. Rikosnimikkeenä seksuaalinen ahdistelu tuli lakiin syyskuussa 2014.

– Asiallinen keskustelu ja oikean tiedon lisääminen on hyvä asia. Poliisi on viestinnässään painottanut, että on tärkeää, että rikoksista ilmoitetaan poliisille mahdollisimman nopeasti. Nyt rikosilmoituksia on tehty selvästi aiempaa enemmän ja seksuaalinen ahdistelu ymmärretään rikokseksi, toteaa rikosylikomisario Jonna Turunen Helsingin poliisin Vakavat henkilöön kohdistuvat rikokset -toiminnosta.

Alkuvuoden aikana käyty julkinen keskustelu toi esille sen, että seksuaalinen häirintä ei ole uusi ilmiö. Seksuaalista häirintää on ollut suomalaisessa arjessa läsnä aina. Sitä esiintyy työpaikoilla, ravintoloissa, harrastuksissa, kaduilla, puistoissa, netissä, julkisissa liikennevälineissä, lähestulkoon kaikkialla.

– Seksuaalinen häirintä on vakava asia. Kenenkään ei tarvitse sietää puristelua, lääppimistä, kourimista, vihjailuja tai yksityisyyteen meneviä kommentteja. Vain murto-osa seksuaalisesta häirinnästä on sellaista, että siitä tehdään ilmoitus poliisille. Kaikki häirintä ei täytä rikoksen tunnusmerkkejä, mutta minkäänlaista seksuaalista kaltoinkohtelua ei tarvitse sietää, toteaa komisario Johanna Guessous Helsingin poliisilaitoksen Ennalta estävästä toiminnosta.

Kaksikymmentä toimijaa teki huhtikuussa yhteisen julkilausuman seksuaalisen itsemääräämisoikeuden, toisten kunnioittamisen ja yhteiskuntarauhan puolesta. Julkilausuman allekirjoittaneet tahot työskentelevät nuorten, aikuisten, naisten, lasten, miesten, poikien, tyttöjen, maahanmuuttajien ja erilaisten vähemmistöjen parissa. Julkilausumalla halutaan tehdä eri toimijoiden työtä näkyväksi, jotta jokainen seksuaalista kaltoinkohtelua kohdannut henkilö tietäisi, mistä voi saada apua ja tukea. Myös ennaltaehkäisevä työ, jota tehdään valistamalla, neuvomalla ja jalkautuneena kansalaisten parissa, on tärkeää. Samalla käynnistettiin seksuaalisen häirinnän vastainen kampanja, johon jokainen voi osallistua laittamalla sosiaaliseen mediaan itsestään kuvan, jossa käteen on kirjoitettu #RESPECT.

– Haluamme herätellä ihmisiä ajattelemaan niin omaa kuin muidenkin käyttäytymistä ja sitä, että epäasialliseen käytökseen voi ja pitää puuttua, Guessous painottaa.

/RK

 
Julkaistu 10.6.2016
Sivun alkuun |