Help.some-mobiilisovellus lasten ja nuorten tukena

Pelastakaa Lapset ry on kehittänyt Help.some-mobiilisovelluksen, jonka avulla lapset ja nuoret voivat saada tietoa ja neuvontaa erilaisiin ongelmiin ja vaikeuksiin. Sovelluksen kautta lapsi ja nuori saa yhteyden viranomaisiin ja koulutettuihin ammattilaisiin ja vapaaehtoisin esimerkiksi kiusaamiseen, seksuaaliseen ahdisteluun ja häirintään, viharikoksiin, identiteettivarkauksiin, kunnianloukkauksiin sekä petosrikoksiin liittyvissä kysymyksissä. Maksuton sovellus on toteutettu yhteistyössä Helsingin poliisilaitoksen nettipoliisin ja Rikosuhripäivystyksen kanssa ja on ladattavissa Google Playstä. Palvelu on suunnattu kaikille alle 18-vuotiaille lapsille ja nuorille.

Sovellus on vastaus myös ahdistavan kuvamateriaalin käsittelyyn. Sosiaalinen media tai harmiton hakusana voi tuoda kuvaruudulle pornoa sekä paljon muuta kuvamateriaalia, mikä voi ahdistaa. Lapset ja nuoret tarvitsevat aikuisten tukea verkossa näkemänsä aineiston ja keskustelujen kriittiseen arviointiin. He tarvitsevat myös mahdollisuuden käsitellä ja kertoa näkemästään ja sen herättämistä ajatuksista ja tunteista.

– Lapsilla on oikeus saada ikätasoista tukea ja apua näkemänsä käsittelemiseen, eikä heidän tule kohdata verkon ahdistavia sisältöjä yksin, kertoo Pelastakaa Lapset ry:n asiantuntija Nina Vaaranen-Valkonen.

– Lapsen ja nuoren seksuaalisen identiteetin kehittyminen ja tutustuminen omaan seksuaalisuuteen tapahtuu aina yhteydessä ympäröivään maailmaan ja yhteiskuntaan. Nuorille on varsin yleistä ja normaalia, että seksuaalisuuteen liittyvää tietoa etsitään itsenäisesti internetistä ja nykyään yhä nuorempana. Lapsen riski kohdata kehitystasoonsa nähden sopimatonta seksuaalista materiaalia onkin merkittävästi lisääntynyt.

Seksuaalisen häirinnän ja kaltoinkohtelun kokemukset ovat usein lapselle hämmentäviä. Tilanteet herättävät usein myös häpeää ja lapsi harvoin tietää, miten toimia. Ammattilaisen voi olla vaikea aloittaa keskustelua aiheesta, mutta lapsi harvoin kertoo hämmentävistä tai häpeällisistä asioita kysymättä.

– Tämänkaltaisissa tilanteissa lapsi tarvitsee kuitenkin aina aikuisen tukea ja ohjausta. Help.some-sovelluksen avulla lapset ja nuoret voivat olla yhteydessä luotettaviin, koulutettuihin aikuisiin ja etsiä yhdessä ratkaisua tilanteeseen, toteaa Vaaranen-Valkonen.

Help.some tarjoaa myös nopeasti omaksuttavaa tietoa vaikeiden tilanteiden ratkaisemisesta omin neuvoin. Sovelluksessa on chat sekä viiveellinen kysy-vastaa-palvelu, joihin vastaavat Helsingin nettipoliisit sekä Rikosuhripäivystyksen ja Pelastakaa Lapset ry:n työntekijät. Lisäksi sovelluksessa on kalenteri, josta nuori saa tietoa muista nuorille suunnatuista chat- ja verkkopalveluista ja niiden aukioloajoista.

Lisätietoa: www.helpsome.fi

/Anniina Lundvall

 
Julkaistu 10.6.2016
Sivun alkuun |