Vuoden naapuruusteko on uusille naapureille puhuminen

Suomen Pakolaisapu on palkinnut ensimmäisen kerran Vuoden naapuruusteon. Palkinnon saa tamperelaisen VVO:n taloyhtiön asukastoimikunnan puheenjohtaja Veli-Pekka Korhonen.

– Kun yhtiöön muuttaa uusia asukkaita, Korhonen toivottaa heidät tervetulleeksi ja ilmoittaa olevansa käytettävissä, mikäli tulee kysyttävää yhteisistä pelisäännöistä tai tilojen käytöstä. Jos yhteistä kieltä ei ole, hän etsii tulkikseen samaa kieltä puhuvan alueella jo asuvan ihmisen, kertoo Korhosta suositellut Asta Lahtinen Tampereen VVO:lta.

Korhonen ei halua "tuputtaa neuvoja vaan olla helposti lähestyttävä". Lähestymistapa toimii. Taloyhtiöstä ei juuri tule häiriöilmoituksia isännöitsijälle, sillä talossa vallitsee hyvä henki ja asiat hoidetaan puhumalla, ennen kuin niistä kasvaa suuria konflikteja. Vieraan kielen puhuminen tai vieraasta kulttuurista tuleminen ei ole hänestä ongelma. Jos ristiriitoja tulee, ne pitää ratkaista aina tapauskohtaisesti.

– Kun ihmiset kohtaavat ja puhuvat keskenään, pienistä ristiriidoista ei kasva suuria konflikteja. Puhuminen vähentää toisistamme tekemiämme väärinymmärryksiä ja stereotyyppisiä tulkintoja, jotka tekevät vuorovaikutuksen hankalaksi ja heikentävät luottamusta ja turvallisuuden tunnetta asukkaiden välillä, sanoo Miriam Attias, naapuruussovittelua ja asumisopastusta kehittävän Kotilo-projektin johtaja.

-RK

 
Julkaistu 6.6.2014
Sivun alkuun |