Saija Sambou

Välitilasta pois

Hakunilan kansainvälinen yhdistys ry. järjesti toukokuussa Kulttuurikeskus Caisassa seminaarin, jonka teemana oli "maahanmuuttajat ja rikokset". Aamupäivällä vanhemmat konstaapelit Teemu Metsäpelto ja Janne Korhonen Helsingin poliisilaitokselta kertoivat poliisin ennalta estävästä toiminnasta ja sen haasteista. Tilaisuudessa keskusteltiin vilkkaasti myös maahanmuuttajista rikosten uhreina ja rikosten tekijöinä ja rikosten ehkäisemisen mahdollisuuksista. Tilaisuus oli osa oikeusministeriön rahoittamaa hanketta "Rikoksentorjuntaa selkokielellä".

Iltapäivällä seminaarissa mentiin myös yksittäisten ihmisten kokemusten tasolle, sillä Kiamars Baghbanin uunituore kirja "Miksi aina maahanmuuttajat?" syntyi hankkeen tuloksena ja julkaistiin seminaarissa. Baghbani sivuaa sympaattisessa kirjassaan paikoin herkkiä aiheita, pohtii kulttuurien välisiä eroja ja rikosten taustalla olevia tekijöitä. Hän ei halua esiintyä asiantuntijana, vaan korostaa yhdistelleensä maahanmuuttoasioista saatuja kokemuksia ja fiktiota. Niitä hänelle on kertynytkin 30 vuotta sitten kotimaasta paettuaan, 20 vuotta Suomessa asuttuaan ja tehtyään työtä maahanmuuttajien kanssa ja maahanmuuttajayhdistyksissä. Kirjoittaja on halunnut löytää kirjaansa tasapainon, sillä lukijan niskaan ei kaadeta vain maahanmuuttajien ongelmia, vaan tuodaan esiin myös suomalaisia kuvaavia esimerkkejä. Ja toisaalta, kuten Baghbani kuvaa, samat rikosten tekemisen riskitekijät osuvat myös moniin suomalaisiin.

Seminaarissa keskusteltiinkin vilkkaasti siitä, kuinka yhteiskunnalliset ongelmat ovat meidän kaikkien yhteisiä ongelmia ja niiden ehkäiseminen yhteinen haaste. Olemme siis kaikki samassa veneessä ja maksamassa samoja kustannuksia. Jos maahanmuuton jälkeen syntyvään lähes väistämättömään "välitilaan" joutuu jäämään lillumaan liian pitkäksi aikaa, kuva yhteiskunnasta ei muodostu kutsuvaksi vaan syrjiväksi. Tällaisessa "välitilassa" lähtömaan koodit eivät päde eivätkä uuden maan koodit ja säännöt ole tulleet vielä tutuiksi. Maahanmuuttajat ovat joka tapauksessa hyvin moninainen ryhmä ja joillekin kulttuurishokki suurempi kuin toisille.

Baghbanin nauttii miksi-kysymysten esittämisestä ja rohkaisee suomalaista lukijaa ymmärtämään, miksi toisesta yhteiskunnasta ja kulttuurista tuleva henkilö toimii ja reagoi kuten tekee. Välitilaan jäämisen ehkäisemiseksi tehtävässä työssä kannattaa kuitenkin hyödyntää sitä erityisosaamista, jota vuosikausia maahanmuuttajien kanssa tehty tuo on tuonut tullessaan. Kuten kirjan julkaissut Baghbani seminaarissa totesi, tämä lyhyt kirja oli vasta ikkunan avaus ja jos mahdollisuuksia olisi, voisi joka sivusta tehdä uuden syvemmälle luotaavan kirjan.

Kiamars Baghbani (2014) Miksi aina maahanmuuttaja? Kulttuuritarha ry.

 
Julkaistu 6.6.2014
Sivun alkuun |