David Farringtonille kriminologian palkinto 2013

Tukholman kriminologian palkinnon 2013 saa kesäkuussa Cambridgen yliopiston professori David P. Farrington. Hän on ollut kehittämässä erilaisia varhaisiän rikoksentorjuntaohjelmia, jotka ovat saaneet vahvaa näyttöä tuloksellisuudesta pätevissä arvioinneissa. Hänen tunnetuimpia teoksiaan on Saving Children from a Life of Crime (2007), joka käsittelee rikollisuuden varhaisia riskitekijöitä ja tehokkaita puuttumiskeinoja. Hän on myös seurannut 400 Etelä-Lontoossa 1950-luvun alussa syntyneen miehen elämää läpi vuosikymmenten ja tuottanut aineistosta runsaasti tutkimusraportteja.

Farrington on yrittänyt vaikuttaa tutkimuksellaan poliittisiin päättäjiin ympäri maailman, ja myös onnistunut vaikuttamaan Ison-Britannian varhaisiän ohjelmien rahoitukseen Tony Blairin kaudella, minkä tuomaristo noteerasi.

Farringtonin pääteesit ovat: 1) Rikollisuuden riski- ja suojatekijät esiintyvät jo hyvin varhaisessa elämänvaiheessa 2) Korkean riskin lapsia voidaan auttaa syntymästä lähtien 3) On olemassa paljon alle 10-vuotiaille suunnattuja tehokkaita ohjelmia 4) Panostaminen varhaisiän ohjelmiin säästää veronmaksajilta suuren summan rahaa. Hän on kollegoineen osoittanut, että esimerkiksi esikouluohjelmaan sijoitettu yksi punta säästää yhteiskunnalta 11 puntaa verrattuna siihen, mitä tämän lapsen rikollisuus ja rikosoikeusjärjestelmän kulut maksaa hänen 40 ikävuoteen mennessä.

Farringtonin mukaan tehokkaat interventiot sisältävät: riskiäitien raskausajan tuen, pienten lasten vanhempien tuen, esikouluohjelmat riskilapsille, häiritsevien lasten vanhempien koulutuksen ja lapsille itsehillintätaitojen koulutusta. -RK

 
Julkaistu 14.6.2013