KiVa Koulu -ohjelmasta kansainvälinen vientituote

Tekes on myöntänyt rahoituksen kiusaamisen vastaisen toimenpideohjelman kansainväliseen lanseeraamiseen. Kansainvälistämisen toinen rahoittaja on Turun yliopisto, jonka innovaatioiden kehittämisohjelmaan KiVa Koulu kuuluu.

KiVa Koulu on Turun yliopiston psykologian oppiaineen ja oppimistutkimuksen keskuksen kehittämä ohjelma, joka tarjoaa ala- ja yläkouluille keinoja systemaattisen koulukiusaamisen ennaltaehkäisyyn ja kiusaamistilanteiden hoitamiseen.

– Konseptiin kuuluu muun muassa opetushenkilökunnan koulutusta, oppituntimateriaaleja, jokavuotinen seurantakysely koulukohtaisine palautteineen sekä koululaisille tehty tietokonepeli, ohjelman johtaja, professori Christina Salmivalli kertoo.

Ohjelma on jo osoittanut toimivuutensa Suomessa ja sen käyttäjiksi on rekisteröitynyt noin 2500 koulua. Tämä vastaa noin 90 prosenttia Suomen perusopetusta antavista kouluista.

Nyt ohjelmasta pyritään tekemään merkittävä vientituote. Ohjelmaa kokeillaan seuraavan kouluvuoden aikana Hollannissa, Walesissa ja Yhdysvaltojen Delawaressa. Konseptia esitellään myös Etelä-Amerikassa ja Aasiassa.

– Ohjelman materiaaleja on käännetty jo eri kielille. Jotta KiVa Koulu toimisi mahdollisimman hyvin, sitä pitää muokata jokaisen maan viestintäkulttuuriin sopivaksi. Tulemme palkkaamaan tähän erikoistutkijan sekä tekemään yhteistyötä paikallisten asiantuntijoiden kanssa. Japanissa on tällä hetkellä opettajista koostuva työryhmä, joka tekee tätä työtä, Salmivalli kertoo. -RK

 
Julkaistu 8.6.2012