Elina Ruuskanen

Harmaan talouden torjuntaa oppilaitoskiertueella

Valtakunnallisen Harmaa talous, musta tulevaisuus -kampanjan oheen on rakennettu luentokokonaisuus, jossa käsitellään harmaata taloutta ja talousrikollisuutta etenkin nuorten ja opiskelijoiden näkökulmasta. Oppilaitoskiertue on vieraillut yli kahdessakymmenessä lukiossa ja ammattioppilaitoksessa kevään aikana. Toukokuun puolivälissä oli vuorossa Pohjois-Tapiolan lukion toisluokkalaisten yhteiskuntaopin tunti Espoossa.

Oppilaitoskiertueen luentojen pääpaino on sen kuvaamisessa, mitä talousrikollisuus ja harmaa talous tarkoittavat tavallisten ihmisten ja etenkin nuorten arjessa. Lisäksi kerrotaan talousrikollisuuden yhteiskunnallisista vaikutuksista ja kuluista, joita harmaasta taloudesta aiheutuu yhteiskunnalle. Luennon vetäjä, rikoskomisario Minna Immonen Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselta herättelee nuoria pohtimaan, mitä kaikkea yhteistä hyvää verorahoilla saadaan.

Luento sisältää kalvomateriaalin lisäksi talousrikoksista epäillyn nuoren haastattelun, kampanjan radiospotteja sekä kuvia todellisista tapauksista ja tilanteista. Asioita täydennetään etenkin nuorten elämää koskevilla käytännön esimerkeillä.

Arjen valinnat vaikuttavat

Minna Immonen korostaa, että itse kukin voi torjua ja ennaltaehkäistä harmaata taloutta ja talousrikollisuutta pienillä arkisilla valinnoilla. Konkreettisten esimerkkien kautta hän valottaa esimerkiksi sitä, miksi lukiolaisen ei kannata ottaa vastaan kesätyötä, jossa palkka maksetaan "kirjekuoressa pomon autossa joka toinen perjantai".

– Pimeän työn tekijä jää kaikkien lakisääteisten etujen ulkopuolelle. Ylityö- ja viikonloppulisät kuuluvat myös kesätyöläisille. Omista oikeuksista kannattaa pitää kiinni.

Luennolla nuorille kerrotaan myös, että rahallisia tukia, kuten työttömyyskorvausta, äitiys- ja isyyspäivärahaa sekä työeläkettä maksetaan ainoastaan verokortilla tehdystä työstä. Vaikka esimerkiksi eläkeasiat tuntuvat lukiolaisista kaukaisilta, heidän on hyvä ymmärtää, että nuorikin voi joutua työkyvyttömyyseläkkeelle.

Kuitti mukaan ostoksista

Minna Immonen muistutti oppilaita siitä, että harmaaseen talouteen liittyvistä epäilyistä voi aina ilmoittaa poliisille, myös nimettömänä. Esimerkkinä hän mainitsi ravintolat, joissa kassakone on aina auki, kuittirulla ei juokse, vain käteisellä voi maksaa eikä kuittia saa vaikka pyytää. Tällöin ei kaikki ole kunnossa. Vaikka houkutus on suuri ostaa pizza sieltä, mistä sen halvimmalla saa, kehotti Immonen oppilaita pohtimaan, haluavatko he tukea tällaista yrittäjää. Ohimyyntiin syyllistyvät yrittäjät nakertavat rehellisten yrittäjien mahdollisuuksia pärjätä kilpailussa. Konkreettisesti tämä näkyy nuorille esimerkiksi niin, ettei rehellisillä yrittäjillä ole varaa palkata nuoria kesätöihin tai ottaa heitä harjoitteluun.

Talousrikostutkijan työ on muuttunut

Minna Immonen toimii Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksella talousrikosyksikön tutkinnanjohtajana. Hänen mukaansa talousrikosjuttuja tutkivien poliisien työ on muuttunut. Järjestäytyneen rikollisuuden ryhmät ovat mukana yhä useammassa jutussa, etenkin rakennusalalla. Tämä on tuonut mukanaan uusia haasteita sekä poliisien että todistajien turvallisuudelle.

– Sekä poliisit että todistajat ovat saaneet uhkauksia. Joudumme nykyisin ihan tosissamme pohtimaan poliisin työturvallisuutta ja sitä, miten takaamme niiden ihmisten turvallisuuden, jotka uskaltautuvat puhumaan poliisille.

Kiertue otettu positiivisesti vastaan

Oppilaitoskiertue on vieraillut ympäri Suomea Helsingistä Ouluun ja Raahesta Kotkaan. Immonen kertoo, että mukavinta luennointi on ollut pienille ryhmille, koska niissä kuulijoihin saa paremmin kontaktin. Hän on saanut luennoista pääasiassa positiivista palautetta. Joissakin oppilaitoksissa oppilaat ovat luennon jälkeen kyselleet, miten poliisiksi voi opiskella.

Kirjoittaja työskentelee suunnittelijana oikeusministeriössä.

 
Julkaistu 8.6.2012