Nollalinja-puhelinpalvelu on osoittanut tarpeellisuutensa

Ensimmäinen ympäri vuorokauden auki oleva väkivaltaa kohtaaville tarkoitettu puhelinpalvelu Nollalinja on toiminut reilun vuoden. Vuonna 2017 Nollalinjalla on autettu yli 4000 puhelulla lähisuhdeväkivaltaa kohdanneita ja heidän läheisiään sekä muita henkilöitä.

Yhteydenoton syynä on useimmiten nykyisen tai entisen puolison tai seurustelukumppanin käyttämä väkivalta (77 %). Soittajana ovat esimerkiksi väkivallan osapuoli tai läheinen, kuten isovanhempi tai ystävä. Puhelut koskevat myös vanhempiaan väkivaltaisesti kohtelevia lapsia ja sisarusten välistä väkivaltaa.

Nollalinjaan soitetaan usein vuorokauden (41 %) tai vähintäänkin viikon (36 %) sisällä viimeisimmästä väkivallan tapahtumasta. Väkivalta on ollut usein henkistä (73 %) ja/tai fyysistä (53 %) väkivaltaa. Moni on myös kokenut väkivallan uhkaa (24 %).

Väkivallalla on monenlaisia seurauksia: esimerkiksi ahdistusta, hätääntymistä, itsetunto-ongelmia, masentumista, pelkoja, itsesyytöksiä ja väsymistä sekä mustelmia, murtumia ja kipua.

Puhelimeen vastaavat ammattilaiset, jotka tuntevat perheväkivaltaan ja kaikenlaiseen lähisuhdeväkivaltaan liittyvät asiat hyvin sekä osaavat kuunnella, tukea, auttaa ja antaa neuvoja.

– Väkivallan kohtaaminen on aina haavoittavaa ja se voi särkeä ihmisen. Näissä tilanteissa on tärkeä saada apua ja tukea mahdollisimman matalalla kynnyksellä, sanoo erikoistutkija Johanna Hietamäki THL:stä.

Nollalinjassa on tärkeänä periaatteena se, että sinne voi soittaa maksutta ja nimettömänä. Sinne voi soittaa ilman kynnystä, jos haluaa keskustella perheessä ja läheisissä suhteissa olevasta väkivallan uhasta, sitä koskevista peloista ja huolista sekä tapahtuneesta väkivallasta.

– Nollalinjan työntekijän kanssa keskustelu on auttanut ymmärtämään tilannetta, selkiyttänyt ajatuksia, helpottanut ahdistumista ja antanut soittajalle rohkeutta, sanoo Päivi Sinkkonen Setlementti Tampere ry:stä.

Nollalinja-palvelun rahoittaa oikeusministeriö ja palvelun tuottaa Setlementti Tampere ry. /RK

 
Julkaistu 9.3.2018
Sivun alkuun |