Minna Piispa

Euroopan rikoksentorjuntapalkinto 2017 meni Viroon

Tallinnassa joulukuussa järjestetyn Euroopan rikoksentorjuntakilpailun (ECPA) teemana oli kyberturvallisuus ja kyberrikollisuuden ehkäisy.

Vuoden 2017 kilpailun voitti Viro, jonka ehdokkaana oli Põltsamaan yhteislukion kyberturvallisuusopetus. Lukio on ensimmäinen eurooppalainen toisen asteen oppilaitos, jossa tarjotaan kyberturvallisuuteen liittyvä opintokokonaisuus osana normaalia opetusta. Koulussa opintokokonaisuus nähdään tärkeänä innovaationa kyberturvallisuuden alalla, jonka merkitys on lisääntynyt viime vuosikymmeninä. Hankkeen tavoitteena on antaa opiskelijoille syvällisempi koulutus kyberhygieniasta, kyberympäristössä toimimisen etiikasta, laitteistoista ja ohjelmistoista. Opetuksessa asioita käsitellään sekä maanpuolustuksen että henkilökohtaisen tietoturvan näkökulmasta. Opetuksen tavoitteena on kasvattaa nuorista tulevaisuuden kyberosaajia. Kilpailun voittajan valintaa perusteltiinkin sillä, että kyberturvallisuuden asiantuntijoita samoin kuin tietoa digitaalisesta yhteiskunnasta tietoa tulevaisuudessa lisää niin Virossa kuin Euroopassa.

Kilpailussa palkittiin myös Tanskan ja Belgian hankkeet. Tanskan ehdokkaana oli Tanskan kuluttajaneuvoston, TrygFonden-järjestön ja Tanskan rikoksentorjuntaneuvoston yhteistyössä kehittämä "My digital self-defense" -sovellus, joka varoittaa käyttäjiä heidän sähköpostitileihinsä kohdistuvista kyberhyökkäyksistä ja antaa turvallisuusneuvoja. Sovelluksen käyttäjämäärä kolminkertaistui huhtikuun avauspäivästä joulukuuhun 2017, jolloin käyttäjiä 66 000. Sovellukseen on tullut runsaat 2000 lähettämää vihjettä. Käyttäjien sovellukseen lähettämät vihjeet koskivat useimmiten tietojenkalastelua.

Belgian ehdokkaana oli kansalaisten käyttöön tehty Cybersimple-sivusto, jonka tavoitteena on lisätä tietoisuutta ja kouluttaa kansalaisia kyberturvallisuudesta. Sivustolla annetaan neuvoja ja suojautumisvinkkejä ajankohtaisten kyberuhkien varalle. Sivustolla on käynyt 250 000 vierailijaa.

Kilpailuun osallistui 18 Euroopan unionin jäsenmaata. Suomea kilpailussa edusti Pelastakaa Lapset ry:n Nettivihje-palvelu. Kilpailun voittaja palkittiin 10 000 euron palkinnolla ja kaksi seuraavaa ehdokasta 5 000 eurolla.

Kilpailuhankkeisiin voi tutustua osoitteessa eucpn.org Knowledge Center - ECPA 2017.

 
Julkaistu 9.3.2018