Riikka Kostiainen

Verkkokurssi antaa neuvoja kaupan uhkatilanteisiin

Kaupan liitto ja Palvelualojen ammattiliitto (PAM) ovat yhdessä kehittäneet verkkokurssin, jolla halutaan parantaa kauppojen turvallisuutta. Kaikille kaupassa työskenteleville tarkoitettu Uhkaava asiakastilanne -kurssi toimii osana henkilöstön turvallisuuskoulutusta.

Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen yritysuhritutkimuksen (2011) mukaan työntekijään kohdistunut väkivalta ja uhkailu on toiseksi yleisin rikostyyppi kaupan alalla; yleisin on asiakkaiden tekemät varkaudet. Tutkimuksen mukaan joka viidennessä kaupassa oli koettu vähintään yksi uhkailu- tai väkivaltatilanne vuoden aikana.

Turvattomuuden ja väkivaltatilanteiden lisääntymisen takia PAM ja Kaupan liitto ovat halunneet tehostaa kaupan henkilökunnan koulutusta uhkaavien asiakkaiden kohtaamiseen. Järjestöjen yhteistyössä kehittämän verkkokurssin tavoitteena on opastaa henkilökuntaa turvallisuusasioissa ja näin lisätä kauppojen turvallisuutta sekä taata häiriötön liiketoiminta.

– Kauppa kouluttaa henkilökuntaansa säännöllisesti kohtaamaan muun muassa erilaiset uhkatilanteet ja toimimaan niissä oikein. Uusi verkkokurssi palvelee osana tätä koulutusta sekä turvallisen työ- ja asiointiympäristön luomista, asiamies Matti Räisänen Kaupan liitosta sanoo.

Neuvot ovat konkreettisia

Verkkokurssi korostaa työpaikan turvallisuusohjeisiin tutustumista ja uhka- ja vaaratilanteen tunnistamista ja ennakoimista. Arjen sankaruuteen ja tilanteisiin puuttumiseen yksin ei rohkaista.

– Uhkaavissa tilanteissa työntekijän oma hyvinvointi on aina tärkein prioriteetti, PAMin työympäristöasiantuntija Erika Kähärä sanoo.

Kurssi antaa toimintamalleja erilaisiin tilanteisiin ja asiakaskohtaamisiin. Vaikea asiakastilanne saattaa muuttua uhkaavaksi. Tilanteeseen voi varautua tarkkailemalla asiakkaita ja yrittämällä tunnistaa uhkaava asiakas kehon kielestä. Henkilökunnan ystävällinen käytös ja avoin olemus toimivat usein ehkäisevästi ja rauhoittavasti.

Tarkemmat ohjeet annetaan myymälävarkauden ehkäisemiseen ja varkaan kiinniottamiseen sekä toimimiseen ryöstötilanteessa ja silloin kun uhataan aseella. Lisäksi kurssi käsittelee sitä, mitä tehdään näiden uhkatilanteiden jälkeen, kuinka poliisitutkinta tapahtuu ja millaista henkistä jälkihoitoa tarvitaan, kun on joutunut väkivallan kohteeksi.

Kurssi vaikuttaa helppokäyttöiseltä. Piirrokset ovat kuvaavia ja ohjeet selkeästi kirjoitetut. Lopuksi kurssin suorittajan oppimista testataan kokeella. Kurssi on palkittu hyvänä turvallisuusoivalluksena Finnsecurity ry:n ja Turvallisuus-lehden kunniakirjalla.

Kurssiin voi tutustua osoitteessa http://koulutus.kauppa.fi/.

 
Julkaistu 9.3.2012