Kriminologian palkinnot 2009

Tukholman kriminologian palkinnon myöntävä raati arvosti tänä vuonna kansanmurhien syiden ja ehkäisyn tutkimusta. Palkinnon saavat Raul Eugenio Zaffaroni Argentiinan korkeimmasta oikeudesta ja John Hagan Illinoisin yliopistosta Yhdysvalloista.

Zaffaroni on pioneeri kansamurhien selittämisessä kriminologian teorian pohjalta. Hän on analysoinut mm. Argentiinan hallituksen joukkomurhia, Euroopan juutalaisvainoja ja orjuutta. Työssään hän on osoittanut, kuinka kriminologisen teorian "neutralisointitekniikat", joita on havaittu nuorisorikollisilla, sopivat myös hallitusten "vihollisten" joukkomurhien oikeuttamiseen. Zaffaroni on nostanut esiin riittämättömät keinot estää tällaisia valtiovallan tekoja ja kansainvälisen oikeuden retributiivisen roolin.

Hagan puolestaan on soveltanut kehittyneitä rikosten mittaamismenetelmiä Darfurin ja Balkanin väkivallan empiirisessä tutkimuksessa. Uhritutkimukseen perustuvien menetelmien ansiosta hänen tutkijaryhmänsä on saanut selville kuolleiden määrän olleen Darfurissa moninkertainen verrattuna aikaisempiin arvioihin.

Voittajat saavat palkintonsa Tukholman kriminologisen symposiumin yhteydessä 23. kesäkuuta. Symposiumin teemoina ovat "Kun ihmiskunta on uhri", järjestäytyneen rikollisuuden ehkäisy ja ajankohtainen kriminologia. -RK

Lisätietoa www.criminologyprize.com .

 
Julkaistu 10.3.2009