Jari Hietsilta

Vankilavierailutoimintaa jo 50 vuotta

Vankilavierailutoiminnan toiminnan juuret juontavat vuoteen 1965, jolloin sen aikainen oikeusministeriön vankeinhoito-osaston koulutusjohtaja K.J Lång teki virkamatkan Norjaan ja tutustui siellä Norjan Punaisen Ristin vankilavierailutoimintaan. Seuraava ote K.J Långin matkaraportista on paljon puhuva:

”Koska toiminnan tarkoituksena on luoda myönteisiä ihmissuhteita vangin ja vankilassa kävijän (visitorin) välillä, vierailijan tulee kohdata vanki kanssaihmisenä, jonka hän hyväksyy. Vankilassa kävijän tulee välttää kriitillisesti moralisoivaa asennetta tai moraalisen tuomion ”langettamista” vankiin nähden. Vankia ja vierailijaa yhteisesti kiinnostavista aiheista keskustelemalla ja tuomalla tietoja vankilan ulkopuolisen elämän arkipäiväisistä tapahtumista käynnin tulee ensisijaisesti muodostua ihmissuhteita kehittäväksi tapaamiseksi.”

K.J Långin aloitteesta Suomen Punainen Risti käynnisti vankilavierailutoiminnan vuonna 1970. Se alkoi ensin Sukevan ja Oulun vankiloissa ja levisi sittemmin kaikkiin suljettuihin vankiloihin. Vankilavierailutoiminta perustuu kaiken toimintamme tavoin seitsemään periaatteeseemme: inhimillisyys, tasapuolisuus, puolueettomuus, riippumattomuus, vapaaehtoisuus, yleismaailmallisuus ja ykseys.

Toiminnan ”kultavuodet” sijoittuvat 1970–80-luvuille, jolloin toiminnassa oli mukana useampi sata vapaaehtoista ja vierailut olivat pääosin kahdenkeskisiä ”sellitapaamisia”. Sittemmin toiminta on painottunut ryhmätapaamisiin, eikä selleissä asti enää vierailla.

Toiminta hiipui hieman 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen aikana, mutta vuodesta 2018 lähtien toimintaa on kehitetty ja pyritty vahvistamaan. Nykyisellään toimintaa on Helsingin, Mikkelin, Turun, Hämeenlinnan, Vanajan, Kylmäkosken, Riihimäen, Kuopion, Sukevan, Laukaan ja Vaasan vankiloissa, ja toiminnassa on mukana noin 80 vapaaehtoista vankilavierailijaa.

Vapaaehtoiset vankilavierailijat toimivat tavallisen ihmisen taidoilla ja tapaavat aina lähtökohtaisesti ihmisiä – eivät vankeja. Rikostaustasta ei kysellä, eikä vierailuilla muutoinkaan juuri puhuta rikoksista vaan tavallisista asioista, kuten ajankohtaisista puheenaiheista, perheestä, tulevaisuudesta tai vaikka vain säästä: ovatko jäät jo lähteneet tai kukkivatko leskenlehdet.

Toiminnan tarkoituksena onkin tarjota vangeille raikas tuulahdus siviilistä ja lepohetki vangin roolista. Ihan vain olla ihminen ihmiselle. Moni vanki saattaa potea yksinäisyyttä ja siihen vankilavierailijat voivat tarjota hieman lievitystä.

Vuonna 2020 juhlistamme vankilavierailutoiminnan 50. vuotta ja tavoitteenamme on toiminnan jatkuminen ainakin toiset 50 vuotta. Sen tarve ei ole kadonnut mihinkään, kuten ei muunkaan Punaisen Ristin ystävätoiminnan.

Kirjoittaja on sosiaalitoiminnan suunnittelija Suomen Punaisen Ristin keskustoimistossa.

 
Julkaistu 27.3.2020
Sivun alkuun |