Elina Räihä

Safe & Sound -turvallisuustapahtuma valaisi stigmoja nuorisorikollisuuden yllä

Mitä turvallisuus tarkoittaa nuoren näkökulmasta? Entä millaiset asiat saavat tuntemaan turvattomuutta? Joulukuussa näitä tärkeitä teemoja pohdiskeltiin nuorten ideoimassa Safe & Sound -tapahtumassa ValoValmennusyhdistyksen Nuorisotakuutalolla Myllypurossa. Tapahtuma oli Know-rikoksentorjuntahankkeen päätöstapahtuma.

Safe & Sound toi nuoret, alueen asukkaat, kokemusasiantuntijat ja ammattilaiset yhteen keskustelemaan alueen turvallisuudesta ja nuorten hyvinvoinnista. Tapahtuma syntyi nuorten omista huolista ja ideoista käsin. He olivat Know-hankkeessa itse tiiviisti mukana suunnittelemassa ja toteuttamassa tapahtumaa. Nuorten toiveena oli erityisesti avoimen keskustelun herättäminen nuorisorikollisuudesta ja siihen liittyvistä ilmiöistä.

Tapahtumassa kuultiin paneelikeskustelu, jossa kiteytyi hankkeen tarkoitus: monipuolisen ja suoran puheen mahdollistaminen herkistä aiheista. Paneeliin osallistui ammattilaisia niin jalkautuvan nuorisotyön kuin nuorten naisten väkivaltatyön piiristä, vapaaehtoistyötä nuorten parissa tekevä aktiivinen nuori sekä rikosja päihdetaustainen kokemusasiantuntija. Kaikkien panelistien suusta kaikui sama viesti: turvattomuuden ja pahan olon kanssa ei tarvitse jäädä yksin.

– Nuoret tarvitsevat turvallista tekemistä turvallisessa ympäristössä. Matalan kynnyksen paikat, joihin tulla viettämään aikaa luotettavien ihmisten kanssa, ovatkin erityisen tärkeitä, Mahad Sheikh Musse, Helsingin kaupungin jalkautuvasta nuoristyöstä kiteyttää.

Keskustelun ohella tapahtumassa nautittiin musiikista ja herkullisesta tarjoilusta. Myllypuron ostarin aukio valaistiin tunnelmallisilla jouluvaloilla tuomaan alueelle viihtyisämpää ja turvallisempaa tunnelmaa. Jouluvalot jäävät ostarin käyttöön jokavuotisina kausivaloina.

Ohikulkijoita ja alueen asukkaita heräteltiin mukaan keskusteluun turvallisuuskyselyllä ja tarjoamalla mahdollisuus osallistua joulukuusen koristeluun turvallisuus-aiheisilla koristeilla. Lisäksi illan aikana esiintyi kaksi Itä-Helsinkiläistä rap-artistia, Mikko Tähti ja Kale. He sanoittivat kappaleissaan iskevästi turvattomuuteen liittyviä kipeitä kohtia.

– Tapahtuma oli hieno päätös mielenkiintoiselle ja tärkeälle rikoksentorjuntaprojektille. Erityisesti kehuja saatiin onnistuneesta paneelikeskustelusta – ammattitaitoisista panelisteista sekä hyvistä kysymyksistä. Tapahtuma kiteytti hankkeen tavoitteet ja nuorten toiveet, sekä innosti Itä-Helsingin asukkaita mukaan keskustelemaan turvallisuudesta, Valo-Valmennusyhdistyksen Nuorisotakuutalon ohjaaja Kerttu Korhonen toteaa.

Hankkeessa mukana olleet nuoret olivat tyytyväisiä lopputulokseen, ja kertoivat kaiken menneen niin kuin suunniteltiin. Monelle nuorelle oli tärkeää, että sai oikeasti olla mukana vaikuttamassa itselle merkityksellisiin asioihin:

– Nuorten auttaminen on minulle sydämen asia ja teen paljon vapaaehtoistyötä nuorten parissa. Toimin tarvittaessa linkkinä nuorten ja vanhempien tai ammattilaistenkin välillä, sillä puhuminen haastavista asioista voi olla nuorelle vaikeaa. Know-hankkeessa mukana oleminen oli hieno mahdollisuus päästä itse suunnittelemaan arvokasta ja mielenkiintoista tapahtumaa, sekä herättää keskustelua tärkeistä aiheista.”, kertoo hankkeessa mukana ollut nuori, Janika Angelsola.

Oikeusministeriön rahoittama ja Valo-Valmennusyhdistyksen toteuttama Know-rikoksentorjuntahanke tuli päätökseen vuoden vaihteessa. Hankkeen tavoitteena oli lisätä nuorten mahdollisuuksia keskustella sekä saada tietoa rikollisuudesta eri näkökulmista. Se tarjosi nuorille tilaisuuden osallistua turvallisen ympäristön kehittämiseen Itä-Helsingissä keskittyen erityisesti oman ikäryhmänsä hyvinvoinnin edistämiseen. Hankkeessa yhdistettiin nuorisotyön, kokemusasiantuntijuuden sekä osallistavan budjetoinnin menetelmiä Itä-Helsingin alueella. Hanke toteutettiin 1.9.2018–31.12.2019.

 
Julkaistu 27.3.2020
Sivun alkuun |